Leven in een afgehaakt bejaardenhuis (1)

img_0005Pogingen iets van het leven te maken door Hendrik Groen won onlangs de NS Publieksprijs: TERECHT! Hij maakt me al twee nachten aan het lachen en ik ben nog niet eens op de helft.

83-1/4 jarige Hendrik schrijft zijn hilarische Dagboek vanuit een bejaardenverzorgingshuis in Amsterdam “Noord”. Maar dat laatste betwijfel ik. Het moet wel ergens in 020 zijn, maar Oudwest of Zuidoost lijkt me waarschijnlijker. Daarom niet getreurd. Het is zo authentiek als het maar zijn kan.

Dat kan ik weten. Want sinds medio vorig jaar wo0n ik zelf (75 3/4 jaar) ook in een Amsterdams bejaardenhuis. Alleen is het een VOORMALIG bejaardenhuis waaruit het onderdeel “zorg” is verdwenen en vervangen door een paar minimalistische services waar de nieuwe eigenaar, Woningcorporatie Stadgenoot, niet onderuit kon, gezien de structuur van het gebouw en de hulpbehoevendheid van de meeste bewoners. Die worden betaald uit opslagen op de huur. De Bewonerscommissie wordt daaruit gesubsidieerd om recreatieruimte en activiteiten mogelijk te maken. Dat lukt ze redelijk, al ontbreekt natuurlijk de nodige professionaliteit. Andere diensten worden door Stadgenoot uitbesteed aan commerciele “aanbieders” met een winstoogmerk. De desastreuze gevolgen daarvan zullen in komende stukjes nog aan de orde komen. Beloofd!

Het is dus een gebouw vol “aanleunwoningen” geworden, die niets meer hebben om tegen aan te leunen.

Alle trends die Groen beschrijft zijn ook in mijn “(Nietzorg)WoonCentrum” De Drecht bij het metrostation Holendrecht volop aanwezig.

  • De bewoners worden steeds ouder dus ook hulp- en zorg-behoevender. De nieuwe theorie van het zo lang mogelijk thuis wonen wil echter dat die hulp en zorg wordt ingekocht door de mensen zelf bij
  • -zorginstellingen,
  • via subsidieregelingen,
  • crowdfunding,
  • mantelzorgregelingen
  • en god weet wat nog meer dingen uit Van Rijn’s onkruidjungle

die je via onbegrijpelijke websites moet mobiliseren via computers die je niet hebt of niet kan bedienen.

Over een paar dagen ga ik jullie vertellen hoe een en ander hier uitpakt als je in je theoretisch zelfstandige huurappartementje lekkage krijgt vanuit bovengelegen woonlagen. Dat wordt smullen met een bittere nasmaak, jongens en meisjes!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *