Hoe bangmakerij weer grip kreeg op Ons Dorp

 Klimt

Klimt

De mensheid is sowieso gedoemd, begreep ik als kind op de catechisatie van dominee Klaar in het Amsterdamse dorp Nieuwendam. Redding was slechts voorbehouden aan wie op de juiste wijze zich aan God onderwierp. En vrouwen moesten hun mond houden tijdens de eredienst. Ze konden nadien uitleg aan hun man vragen. Aldus Paulus in een Bijbelse Brief aan de Corinthiers, als ik me niet vergis. Een Hadith schijnt hetzelfde voor te schrijven.
Een vrouw die zondigt, aldus de dominee voor een klas vol jongetjes (want de meisjes hadden handwerken op dat uur) valt dieper dan een man!
Het had iets verleidelijks, die religie. Greetje, die gisteren haar tieten had laten zien op de speelplaats was veel dieper gevallen dan wij, die ons stiekem afrukten hoewel vader en moeder het verboden. Toch sloeg bij ons, randstedelingetjes, het discours van Klaar en hoofdonderwijzer Stikker niet meer aan.

Het was 1952. We moesten lachen om die man die de Farizeeërs veroordeelde vanwege hun arrogante gebedshouding en die zelf het catechisatie-uur inleidde met een staand recital met de handen opgeheven. We wisten nog niet dat hij later zou worden veroordeeld wegens sexueel misbruik van zijn dochters.
Maar wij waren de generatie die tien jaar later Nederland omturnde tot een samenleving waar vrijheid en democratie de kernwaarden zijn. Kerken schrompelden in en ontwikkelden zich tot ontmoetingsplaatsen van vrij debat en reflectie.
Intussen zijn we 50 jaar verder. Veronzekerde nieuwe generaties worden verleid door valse profeten die beweren dat als we maar terugkeren naar dominee Klaar en de Gulden en Zwarte Piet, alles weer teregkom zal.
De ondergang van de witte mensheid zou nabij zijn vanwege de wereldsamenzwering van Islam en blanke elites die het op Geert voorzien hebben.

Maar in onze contreien heeft men het nog redelijk goed en zou het veel beter kunnen hebben als alles eerlijker verdeeld zou zijn. Dat is iets wat we best eens wat harder aan de orde zouden moeten stellen.

Hier is nog veel te winnen. Want de ondergang van de mensheid laat steeds langer op zich wachten. Gelukkig maar.

Intussen kunnen we wellicht het leven van medemensen als vrouwen, gekleurden, lgbters en dieren draaglijker maken. Als een God van de Liefde bestaat, kan Hij of Zij daar niet tegen zijn. Toch?

2 gedachten over “Hoe bangmakerij weer grip kreeg op Ons Dorp”

 1. Geachte,
  Ik heb het artikel over ds Klaar gelezen. Ik heb met zijn zoon Willem stage gelopen in Zunderdorp op een boerderij.
  We zaten op de lagere en middelbare landbouwschool vandaar.
  Klopt het dat Ds Klaar veroordeeld is voor sexueel misbruik van zijn dochters? of gaat dat over iemand anders.
  Ik schrok bij het lezen van dit artikel.
  Met vr gr
  E.Fritz

  1. Geachte heer, ik antwoordde gisteren al op uw mail maar het adres klopte niet. Ik schreef:

   Ja het gaat inderdaad om de hervormde dominee Klaar uit Nieuwendam. Een van de dochters heette Lidewijde. Het kwam aan het licht nadat het gezin was vertrokken naar de Veluwe, dus na 1959, toen ik verhuisde naar Slotervaart.
   Mvg, Huib Riethof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *